De Faam te Hoogland kent een geschiedenis van zo’n 200 jaar.

gescheidenis02

Uit overlevering blijkt dat De Faam al zo’n tweehonderd jaar geleden als rustplaats diende voor vermoeide reizigers en ook was ingericht met een drinkplaats voor paarden. De Faam was van oorsprong een aanbouw aan een boerderij van  waaruit ook een winkel werd gedreven. Het was toen al een ruimte om de keel te smeren en (soms) van een eenvoudige pot eten te genieten.

Het vermelden waard is dat, in later tijd, De Faam beschikte over het eerste televisietoestel in het dorp. Het huidige parkeerterrein bood destijds ruimte aan de muziektent van Hoogland. Het toen bekende circus Teutenberg sloeg vele jaren achtereen op diezelfde parkeerplaats haar tenten op.

Weer later werd er een cafetaria bij betrokken, waar vooral uit de muur (‘de automatiek’) werd gegeten. Heel veel jongeren hebben, na het dansen bij vanouds “Concordia” of na het uitgaan in het grote Amersfoort, een kroketje uit die muur getrokken.  Hoogland was toen nog een zelfstandige gemeente en lag een flink stuk van die grote stad.

Hamseweg

Rond 1964 werd de één na laatste versie van De Faam opgetrokken. Door de goede zaalfaciliteiten werd de vraag naar feest-/dansavonden steeds groter. Veel  bekende Nederlandse bands als The Cats, The Buffoons, George Baker Selection, Golden Earring(s), hebben De Faam op hun rondreizen aangedaan.

Daarnaast  was De Faam een toplocatie om te trouwen: van veel jongeren die nu het Café bezoeken hebben de ouders daar hun trouwfeest gehouden. En groeide  De Faam uit tot uitvalsbasis, dan wel stop-/eetplaats, voor vele bus dagtochten.

Vooraanzicht Faam

De aangescherpte milieueisen maakte de  exploitatie van De Faam steeds moeilijker. Op 31 december 1996 werd rond 20.00 uur officieel het laatste biertje getapt. De inboedel werd in maart 1997 verkocht en De “oude” Faam werd gesloopt. De plaquette op de buitengevel naast de keukeningang getuigt van de dank van vele stamgasten.

 Op nagenoeg dezelfde locatie werden in 1998 drie appartementencomplexen gerealiseerd, met op de begane grond ruimte voor winkels en voor Café Brasserie De Faam.

Omdat in de laatste jaren voor de sloop het restaurant in De Faam, toen onder de naam ‘De Fameus’, steeds vaker werd bezocht om haar goede keuken, is er in 1998 voor gekozen naast het Café een Brasserie te starten. Het doel was om voor een redelijke prijs een uitstekende kaart te bieden. Daardoor zijn het restaurant en de grote zaal, met haar eigen gezellige bar, daarna veelvuldig bezet geweest. Zowel met feesten en partijen als met zakelijk bijeenkomsten.

gescheidenis01